Català English Castellano

UIBCongrés | el nostre projecte és l'organització

Retall de Premsa


27/OCT/2017

Notícies
Víctor Almonacid: "La ciutadania ha de poder dirigir-se a l'Ajuntament per qualsevol mitjà i rebre’n resposta"

Parlem sobre comunicació institucional a l'era del Govern obert i publicitat a les Administracions Públiques amb Víctor Almonacid, Secretari General del Consell Insular d'EivissaEntrevista de @Bc_MaRTiSi

Víctor Almonacid és secretari general del Consell Insular d'Eivissa, amb una llarga trajectòria en l'àmbit local, està especialitzat en Administració electrònica, transparència, gestió del canvi i dret de les TIC. En les I Jornades de Comunicació des de les Administracions Públiques presentarà el panel «La comunicació institucional en l'era del Govern obert: la publicitat a les administracions públiques», però abans de les Jornades hem volgut saber una mica més sobre la seva perspectiva d'aquest tema i li hem plantejat algunes qüestions prèvies a la seva ponència. Promet ser «políticament incorrecte» i «agitar» les nostres consciències.

— Quins considerau que són els reptes pendents en la comunicació de l'Administració pública municipal?

De reptes, n’hi ha molts, i pendents ho són pràcticament tots. Manca consciència de la comunicació, tant de la interna com de l'externa, sent ambdues importantíssimes. És impossible gestionar projectes com l'Administració electrònica sense una bona estratègia paral·lela de gestió del canvi en l’àmbit intern i de comunicació corporativa externa, dirigida a ciutadans i empreses.

— Sobre la gestió de la publicitat institucional en l'àmbit municipal, hi ha transparència en aquest aspecte?

Institucionalment se segueix practicant el «sóc alt, ros i amb els ulls blaus», encara que la gent comença a detectar que és ridícul i que les coses no poden ser tan boniques. La que podríem denominar «oposició» tampoc no està madura. Es practica la crítica política hostil, tant els polítics mateixos com alguns mitjans i alguns influencers. «No parl de mi, sinó que dic que tu ets dolent o que ho fas malament ». El marge de millora és descomunal. Des dels governs s'hauria de practicar la veritat institucional, en la qual els errors es reconeixen i per descomptat es tracten d'esmenar. Des de l'oposició manca «lleialtat institucional».

— Què opinau de l'ús de les xarxes socials en la comunicació institucional municipal: encert, distracció, error?

Com hem dit, s’hi detecta un ús subjectiu i moltes vegades sectari. Es practica un «I’m the best» una miqueta infantil i, òbviament, la gent no ho creu. Es peca també d’unidireccionalitat i molt poques vegades es dona un veritable servei públic.

— Quins aspectes de l'àmbit municipal necessiten especial atenció en el seu model de comunicació?

L'Administració local és la més propera al ciutadà. Aquest hauria de poder dirigir-se a l'Ajuntament per qualsevol mitjà, incloses per descomptat les xarxes socials, i que l'Administració li respongués. No té sentit que una persona hagi d'iniciar un expedient administratiu per demanar que s'arregli un clot a la via pública. Un tuit amb la foto i l'adreça hauria de ser suficient.

— Quin considerau que és el principal objectiu que han de plantejar-se els responsables de comunicació de l'Administració pública municipal actualment?

Ser professionals i objectius, no uns aduladors dels polítics.

— Què us agradaria destacar sobre la vostra ponència per a les Jornades de Comunicació des de l'Administració Pública?

Serà políticament incorrecta, però amb una bona intenció: agitar les consciències. Jo, si fos vosaltres, no la deixaria passar.

Víctor Almonacid (@nuevadmon) és llicenciat en Dret per la Universitat de València (1996), funcionari de carrera de l'Administració local, té el Màster en Planificació Estratègica, Innovació i Coneixement en l'Administració Pública (2003) de l’INAP i el Màster en Noves Tecnologies Aplicades a l'Administració Pública (2006) de la Universitat de València. Entre les seves activitats professionals destaca el fet de ser el creador la web i ser membre de la Junta de Govern de COSITAL de València, i és també el director de l'Observatori d'Administració Electrònica i Transparència de COSITAL Network. D’altra banda, és director executiu de NovaGob.Lab i membre del Consell de Redacció de la revista CUNAL (Revista d'Estudis Locals). Dins la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), pertany al Grup Tècnic de la Comissió de Modernització, Participació Ciutadana i Qualitat, i al Grup Tècnic de la Comissió de Societat de la Informació i Noves Tecnologies. És ponent habitual a jornades sobre temàtica innovadora a les AAPP i autor de diverses publicacions, així com del blog Nosoloaytos.com.